Section A 短對話部分主要考察考生對英語日常生活用語,包括一些基礎習慣用語,簡單隱喻的掌握。有條件的考生平時可以通過觀看國內一些大型視頻平臺引進的英美電視劇或者電影積累這方面的語言知識點。不光要通過字幕了解特定句型、搭配的釋義,還要注意相關詞句的發音,掌握包括連讀、吞音等基礎語音現象。
Section B 篇章題主要考察的還是同學們信息,尤其是細節內容捕捉的能力。當然,好記性永遠不如爛筆頭。在做聽力篇章題時,適當的實時速記筆記是非常重要的,可以及時記下一些之后解答可能會涉及到的信息。第一篇講述的是同學們相對熟悉的內容---午睡。適當的午睡可以提高下午工作(學習)效率,這是大家都深有體會的。文章提到了若干個公司在為員工提供午睡便利性上的措施以及員工的正向反饋。第二篇為網絡科技主題,提到了網絡搜索的劣勢,介紹了一種人工搜索的相對優勢,其性質類似于近兩日上了熱搜的某搜題app。
Section C 長對話的內容較為生活化。一男一女討論暑假實習工作的問題。由于對話較長,問題較多,建議大家在聽的過程中還是要勤動筆,把一些預感可能會在考察到的細節信息記錄下來。
I. Listening Comprehension
1. M: Seems like I'm running a fever.
W: Don't worry. I will give you a blood test first.
Q: What is most probably the woman's job?
釋義:
男:我好像發燒了。
女:別擔心,我先給你驗下血。
問:女子的工作最可能是什么?
解析:
推斷題。
running a fever=has a fever
blood test=驗血
通過以上兩個醫學類專業名詞可以推測出女子的工作。
2. W: Are you checking out some colleges? East Lake college is a pretty neat school.
M: But they don't offer many majors.
Q: What does the man imply?
釋義:
女:你在了解大學信息嗎?東湖大學挺好的。
男:但是他們提供的專業不多。
問:男生的話暗示了什么?
解析:
推斷題。
check out: to get information about someone, especially to find out if they are suitable for something 了解…的情況
neat: adj. very good, pleasant, or enjoyable 好的,令人愉快的
幾個考生們不太熟悉的詞匯可能成為干擾,但“But”一詞已經表明了男生的態度。
3. M: I was fired. I thought my work had been valued by the company.
W: Sorry to hear that. But it's not the end of the world. Cheer up!
Q: What is the woman trying to do?
釋義:
男:我被解雇了。我以為公司會重視我的工作。
女:太遺憾了。但這又不是世界末日。振作起來!
問:女子在試圖做什么?
解析:
推斷題。
女子“Cheer up!”一詞就表明了她的意圖。
4. W: Do you happen to know the title of this oil painting?
M: No idea. Maybe an early 18th century work. You can look it up in the catalog.
Q: What are the speakers mainly talking about?
釋義:
女:你碰巧知道這幅油畫的名字嗎?
男:不知道,可能是18世紀的作品。你可以在目錄里查閱。
問:對話的人主要在討論什么?
解析:
主旨題。
catalog: n. A list or itemized display, as of titles, course offerings, or articles for exhibition or sale, usually including descriptive information or illustrations. 一覽表:名單或逐條列記的陳列,如題目、課程或者供展覽或出售的物品,通常包括描述性的信息或插圖.
注意:英式英語中常拼寫為catalogue。
5. M: Oh, it looks like the traffic is really bad, still another hour to get to your office.
W: OK, then, I will go by subway. Please stop at the next crossroads, and I will get out there. Q: What can we learn about the woman from the conversation?
釋義:
男:噢,交通看起來非常糟糕,到你公司還要一個小時。
女:好吧,那我坐地鐵吧,請在下個交叉路口放我下來。
問:我們從對話中可以了解到有關于女生的什么信息?
解析:
推斷題。
關鍵信息“go by subway”,“stop at the next crossroads”, “I will get out there”.
6. M: What's the assignment for today, Miss Taylor?
W: Well, read Chapter Nine in your textbook and get prepared to discuss what you've read next Monday.
Q: What will the man be required to do next Monday?
釋義:
男:Miss Taylor,今天的作業是什么?
女:讀一下課本的第9章,然后為下周一討論相關內容做好準備。
問:男生下周一被要求做什么?
解析:
時間題。
注意時間信息詞“Monday”.
7. W: Will you please email me tomorrow? Let's fix the date for our next conference.
M: My computer is broken. Can I call you?
Q: What does the man imply?
釋義:女:明天你能給我發郵件嗎?我們來確定一下下次會議的日期。
男:我電腦壞了。我能打電話給你嗎?
問:男生暗示了什么?
解析:
推斷題。
關鍵信息“broken”,“call”。
8. M: Mom, where are my blue shoes? I will be late for school.
W: I washed them this morning. Last night you told me you'd have a day off school today.
Q: What does the woman mean?
釋義:
男:媽媽,我藍色的鞋子在哪兒?我上學要遲到啦。
女:我今天早上洗了。昨晚你告訴我今天不去上學的。
問:女子的意思是?
解析:
觀點題。
關鍵信息“washed them”,“ you'd have a day off school today”。
9. W: I have gained weight since I started to work at Pizza Kitchen.
M: I know they offer employees free pizzas for meals. But you could pack your own healthy lunch.
Q: What does the man suggest the woman do?
釋義:
女:自從我在“披薩廚房”工作之后,我的體重增加了。
男:我知道他們給員工提供免費披薩當員工餐,但你可以自己帶健康午餐啊。
問:男生給女生的建議是?
解析:
建議題。
關鍵信息“pack your own healthy lunch”。
pack: vt. pack up to put something into a box or other container, so that it can be moved, sold, or stored 把…裝盒,包裝,裝箱
10. W: Have you booked a twin room in West Hotel for our holiday?
M: Not yet. The line was busy, I will ring later, but that hotel is never full in March.
Q: What does the man imply?
釋義:
女:你有預定好我們假期在West Hotel住的雙人間嗎?
男:還沒呢。他們的電話一直占線,我待會兒再打。但是他們在三月份是不會滿房的。
問:男子暗示了什么?
解析:
推斷題。
關鍵信息“Not yet”,“The line was busy, I will ring later”“hotel is never full in March”
Section B
It's a daily struggle known to office workers the world over. A productive morning rewarded with a decent lunch, and then, at about 3 pm, there comes the irresistible sleepiness. A short nap can promote alertness and improve performance, which are important when you are at work. Now, many companies with a strong commitment to employee wellness have realized the benefits of on-site napping. UU corporation, a consulting company, has a flexible approach. Employees can take a nap for 30 minutes at most, any time between 1 pm. and 4 pm. Another company Tim and Jerry's, which already offers employees personal trainers, now supplies a room with a bed and pillows that employees can use as needed. One of its representatives says if people need to catch a little nap during the day, we're behind it. An IT firm New Link allows its employees to take a 20-minute power nap at their desks. Introduced two years ago, the policy has proved a huge hit. Mr. Lynn, an accountant in New Link, told a local newspaper: “If I use a calculator when l am sleepy, I have to double check my work, for fear of making mistakes. So it takes longer. Thanks to the policy, my work performance has improved.”
Questions:
11.What is the speaker mainly talking about?
問題:這篇聽力材料的主旨是什么?
解析:
主旨題。主旨題的關注點應當在材料剛開始的部分,可以將相關信息速記下來。
原文:A short nap can promote alertness, and improve performance which are important when you are at work.
參考:關于公司午間休息的問題。
12. Which of the following can employees of UU corporation do at work?
問題:下面哪一項是UU公司員工在上班期間可以做的?
解析:
細節題。根據題干“UU corporation”我們在聽材料時就應重點關注相關細節內容。
原文信息:UU corporation, a consulting company, has a flexible approach. Employees can take a nap for 30 minutes at most, any time between 1 pm and 4 pm.
參考:午間可以最多可以休息30分鐘。
13.What can be learned about Mr. Lynn?
問題:從材料中我們可以得知有關Mr. Lynn的什么信息?
解析:
細節題。根據題干“Mr. Lynn”我們在聽材料時就應重點關注相關細節內容。
原文:Mr. Lynn, an accountant in New Link, told a local newspaper: “If I use a calculator when l am sleepy, I have to double check my work, for fear of making mistakes. So it takes longer. Thanks to the policy, my work performance has improved.”
參考:午休提高了他的工作效率。
Search engines have completely changed how we access information and who we get it from. They are fast, easy and great. But there are too many questions you can't look up online. Some are too complex because they have two or more parts, and others are impossible to search because you can't remember a name or an exact year, so you get too many results to make your search useful. Or maybe you just aren't near a computer or Wi-Fi. That's when APL can make a difference. With APL, you can put questions to an information specialist at the Pearl Library. For over forty years, APL has been answering people's questions by looking things up in a variety of texts, recordings, and other resources. And these people are expert researchers so they know where to look for information, which is key in providing a really good quality answer. Sometimes accuracy is more important than getting millions of results in a second. Then how can you access APL? You can call 21518 between 9 am and 6 pm Monday through Saturday. One of the 10 information specialists will answer your question even if the question has multiple parts, and even if you're missing some of the key information. That's the benefit of a human over a computer. Plus, if you need some recommended reading, they've got that covered, too.
Questions:
14.What's the speaker mainly talking about?
問題:這篇聽力材料的主旨是什么?
解析:
主旨題。主旨題的關注點應當在材料剛開始的部分,可以將相關信息速記下來。比如這篇首句提到search engines搜索引擎,緊接著后面來了個But。留意轉折詞。
原文:That's when APL can make a difference. With APL, you can put questions to an information specialist at the Pearl Library.
參考:介紹人工搜索APL
15. What will a search engine do if you type in a much too complicated question?
問題:如果你鍵入一個太復雜的問題,搜索引擎給出什么結果?
解析:
細節題。注意題干complicated一詞,與聽力材料中的complex是一對近義詞。留意關鍵詞complex之后的內容,將他們速記下來。
原文:Some are too complex because they have two or more parts, and others are impossible to search because you can't remember a name or an exact year, so you get too many results to make your search useful.
參考: It will provide too many results to make your search useful.
16.Which of the following is TRUE of APL?
問題:以下哪個關于APL的選項是正確的?
解析:
細節題。根據題干關鍵詞APL,留意材料中與APL相關的信息,將他們速記下來。
Questions 17 through 20 are based on the following conversation.
M: What are you going to do this summer, Sue?
W: Well, I can work full-time at my uncle’s restaurant if I want to. The money is pretty good, but I’m thinking of getting some experience in my field. I'm graduating next year.
M: Maybe you should try a different summer job. It would mean a pay cut. But it'll be worth it. Not only do you get experience, you make all kinds of contacts.
W: But I just have no idea how to find a suitable one.
M: Why not go to the summer job fair? Hang on. I've got a leaflet in my bag.
W: Great.
M: It's next week on the 16th at the student center from 9 am to 3 pm.
W: That's wonderful! Should I dress as if I'm going to an interview?
M: It doesn't mention how you should dress.
W: Shall I bring my résumé?
M: It's not required. But it's a good idea.
W: Okay. Does it say what kinds of summer jobs are available? You know, I want to be a teacher.
M: You can try to get hired at a summer camp. Several are listed on there.
W: Excellent. I will try.
M: You won't have any trouble. You are the top of your class.
W: Thanks for the vote of confidence.
Questions
17.What are the speakers mainly talking about?
問題:對話者主要在討論什么?
解析:
主旨題。主旨題要關注聽力材料剛開始的部分。
原文:What are you going to do this summer, Sue?
參考:有關于女生暑期工作的事。
18.According to the man, why should the woman find a different summer job?
問題:男生為什么認為女生應該找一個不同的暑期工作?
解析:
細節題。根據題干信息“find a different summer job”,我們可以在聽力材料中留意相類似的表達,即“try a different summer job”,后面的內容。
原文:
M: Maybe you should try a different summer job... Not only do you get experience, you make all kinds of contacts.
參考:Not only do you get experience, you make all kinds of contacts.
make contact: 建立(人脈)聯系。
19.What can be learned about the summer job fair?
問題:從聽力材料中我們可以得知有關于暑假招聘會的什么信息?
解析:
細節題。根據題干關鍵詞“summer job fair”,我們需要留意聽力材料中一切相關的信息,并速記下來。
原文:
① It's next week on the 16th at the student center from 9am to 3pm.
② It doesn't mention how you should dress.
③ It's not required. (to bring a resume)
參考:見原文信息
20.Why does the man recommend the woman to work at a summer camp?
問題:為什么男生建議女生去夏令營工作?
解析:
細節題。根據題干關鍵詞“work at a summer camp”, 我們需要留意聽力材料中一切相關的信息,并速記下來。
原文:
W: Does it say what kinds of summer jobs are available? You know, I want to be a teacher.
M: You can try to get hired at a summer camp. Several are listed on there
參考:因為女生想當老師,而夏令營有老師的工作。
get hired at: 被雇傭